Wednesday, February 3, 2010

AjAr AnAk @ bUDaK2 kEnAl loGO hAlAL

blogger-emoticon.blogspot.com

dari forum Ratuhati.com

sape tau camne nak didik anak2 supaya dpt kenal pasti makanan yg dia makan adalah halal?? salah satu cara adalah melalui logo halal.. tp lagu mana nak kasi tau anak2 kecik kita ni bahawa logo bulat yg ade tulis jawi® itu adalah logo halal?? urm.... satu cabaran untuk parents di alaf baru ni.. yela zaman skrg ni mcm2 cekedis @ jajan @ makanan ringan terdapat di pasaran. kadang2 yang ai sendri pon xpnah tgok.. kecik2 dlu xpnah lak rase nampak gula2 spesis itu.. choki-choki 2 pebret la...

so agak susah juga nak explain benda2 mcm ni dgn budak.. thats why..mengimbas kembali zaman kanak-kanak ai dlu.. ai sendri pon xpnah ade sesi taklimat mnegenai makanan halal n haram dr mak n ayah..urm... ... kompem xde! cuma seingat aku mak ckp..
"kedai melayu halal..kedai bukan melayu haram!!!"
n tiap kali kalu lalu kedai cha-ya-nun-alif mak mesti suh top idung sbb xmo ai hidu bau ba-alif-ba-ya.. tp pnah gak la skali mkn makanan yg cha-ya-nun-alif masak iaitu char kui inti kacang hitam.. peh tipah tertipu.. member beli..dia jamu kita..ai ngap skali dua..then dia ckp dia beli kat nyonya blakang kedai kain.. wek!!! muntah balik aku.. xley blah wey... sorry la ni bkn perkauman or ape... walau nyonya 2 ade bg tau member ni "untie goleng baik2 punya...xda babi.. halal u all bley mkn".. tp konsep halal nyonya ni mungkin xsama dgn konsep islam yg kita amalkan... pemahaman dia xbrapa tepat la sng cita.. sorry rrr... kdg2 memang ade nmpk org beli air kat cina yg juai kete tolak 2.. tp nak wat camne.. ikut depa la....

berbalik pada topik kita eceh...macam forum perdana ehwal islam.. macam mane agaknya kita nak mendidik kanak2 untuk pastikan keHALALan makanan sebelum mereka ngap???? aku kene pk kan hal ni sblm maira pandai ngap sendri..no...no...no...... jadi darah daging 2..bwk sampai mati.. pk kan sma2..

so ni ade video konsep halal..sekadar untuk u all pk kan yg aku ckp td, psl nyonya 2....

1 comment:

  1. bab makan kene jaga kan.. org kata u r what u eat..#:)

    ReplyDelete

ur comment is highly appreciate..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...