Wednesday, August 4, 2010

bumbo seat... fakta yang anda perlu tahu!!

just nak share pada sesapa yang xaware mengenai hal ini.. penah dgr x bumbo seat? ala...kerusi sederhana empuk untuk baby 6 week -14 bulan 2.. yang ade mcm2 kaler.. xtahu jugak?? meh saya tunjukkan...
nilah bumbo seat..ade mcm2 kaler..lihat baby 2 sangat gumbira kan??
nak imej lebih jelas??? tgok yg bawah ni..
sangatlah gumbira anak ni...
maira dlu memang peminat setia bumbo seat ni.. tiap kali kalau mkn kat PD..mesti dia usha jek kusi anak tokey kedai..n tiap kali 2 la tokey kedai bg dia duduk kat kusi 2... ni masa maira lom pandai jalan, n duduk pon kene supportla..skrg kalau letak dlm bumboo seat ni.. harus seat 2 yang terbang..hahaha

nape ibu maira xbeli seat ni??? 1st reason sbb mahal..dlm RM180++ kalau xsilap.. n tak worth it rasanya..sbb kejap jek leh pakai... then saya cam musykil skit dr aspek keselamatan kerusi ni... so suatu ketika dulu dgn sungguh rajin sy telah buat research (sebenarnye xresearch pon...klik kat google search jek! hahaha) so saya dapati product ini telah ditarik balik di sesetengah negara..n yang pasti Malaysia blom buat lagi..n saya pon xpasti kenapa Malaysia slalu lambat dlm hal2 berkaitan keselamatan cam ni :P ups!!!

sedikit kronologi pengenalan bumbo seat di m'sia.... pada awlnya bumbo seat dikatakan:
1. direka khas bertepatan dengn postur badan baby..membolehkan baby duduk sendri tanpa bantuan seawal usia 6 minggu ok yg ni je saya dah kompius..kalau tau mak2 kita..mampuih..adeke anak br 6 minggu dah didudukkan.. amareka btol! hehehe...
2. boleh digunakan dimana saja, pada permukaan apa pon, dan bila2 masa... yola... nanti kita tgok penjelasan sy yang selanjutnya...


ok yang ni plak dapatan yg saya dpt hasil pertolongan p.cik algoogle.
berikutan beberapa laporan salah guna bambo seat yg membawa kemalangan pada penghujung tahun 2007.
The US Consumer Product Safety Commission dan the manufacturer Bumbo International, South Africa telah membuat keputusan untuk menarik balik bumbo seat dari pasaran negara mereka. ini berikutan kesalahan design seat yang menyebabkan bayi tidak selamat sekiranya diletakkan di atas meja atau kerusi. dan bayi juga didapati dapat menyelinap keluar dari kerusi yang menyebabkan beberapa kes keretakan tengkorak bayi...haaa... yelah sgt baby boleh diletakkan di atas apa2 permukaan kan??
so pada parents yg berhasrat untuk bersenang lenang membiarkan baby duduk depan tv menonton cd barney seorang diri..fikir2kan lah.... bukan maksud saya kerusi ni xboleh beli langsung..tp kalau nak guna make sure di bawah pengawasan anda..ok??


kalau sy..mmg saya xbeli dah..wat pe nak minta bala...sdgkan banyak lagi alternatif lain yg kita boleh guna.. n kalau baby 2 xboleh duduk lagi..janganlah dipaksa... biarlah dia membesar secara semula jadi...ok???


kalau fakta yang saya katakan ni silap...tolong betulkan lah ye..sama2 kita jadi parents yg terbaik!!! 

5 comments:

  1. hah..kalu cenggitu..ape kata aku beli untuk aku je duduk. Sah2 takkan tergolek-dok!

    ReplyDelete
  2. emmm...ye juge..pasal my dadif pon ade juge bumbo seat neh...kalo x betol2 jage.mmg dia leh tekeluar dr tmpt tuh...nak2 me selalu dok kan dia kat atas meja..bile time mkn...depends kot...kalo kite alert..insyallah la ok...:)

    ReplyDelete
  3. cik bunga..
    i rasa u xmuat kot nak sumbat peha kat kusi 2...heehehe

    ReplyDelete
  4. cik puan akish.... yup stuju dgn ur opinion.. make sure la perhatikan anak ms letak dlm bunbo seat...n kalau bleh jgn letak kat tempat2 tinggi yg kurang stabil..ok!

    ReplyDelete
  5. Saya pun tak setuju. Lgpun tulang baby masih lembutkan. Takut efek pinggang dia.

    ReplyDelete

ur comment is highly appreciate..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...