Pages

Tuesday, August 17, 2010

Insurans kenderaan 1st party vs 3rd party


sekadar hiasan pembakar semangat :P

sebelum start cite psl jenis roadtax kete.. izinkan saya jerit sekuat hati
uwaaaaaaaa... terbang RM1300++ saya arini!!!!!!!!
ok rasanya dah tenang sikit.. hampeh btol owner lama kete ni! dia transfer je premium insuran pd nama husband saya..dia buat xsampai setahun..so NCD kami xley bring forward.. jd kali ni buat insuran sama mcm kita buat insuran baru NCD 0%.. patutnya renew dpt 25% diskaun. NCD 2 ape?? NCD 2 adalah NO CLAIM DISCOUNT. maksudnya kalau dlm tempoh 12 bulan kita pgg insuran kereta 2..xberlaku sebarang kemalngan n tiada claim..so kita berhak dpt potongan ms renew insuran tahun berikutnya..sbanyak 25%...banyak 2........ bygkan 25% x 1300 =325.so sy hanya perlu byr 975 jek! pergh...terbang duit raya ku!!! so pada sesapa yg berniat nak beli kete dr tgn org, tgok insuran elok2..pastikan setahun ye!!

ok now stori mori psl insuran.. dlm seminggu lepas saya sibuk riki insurans..insuran ape yg sesuai dan coverage ape yg disediakan... almaklumlah..kete honda @ badak biru cik wan 2 dah lebih 12 tahun..agak season...hehehee.. insiden lawak yg xdpt saya lupekan adelah psl cik wan bg tau, yg nyonya alliance cadangkan insuran berjaya sembuh kat dia..sy search internet xde.nama insuran 2..punyala dia marah dgn auntie 2..rope2nye...semalam kwn saya kata nama insurans 2 berjaya sompo insuran yg sama dgn kete honda dia..hahahaha... salah ckp atau salah dgr..erm...biarlah luncai terjun dgn labu2nya...

anda tau ke beza 1st party insuran @ comprehensive dgn 3rd party insuran???
xtau kan?? kasi geleng itu kapla! hehehee
1st party insuran @ comprihensive insurance biasanya akan cover both kereta kita n kereta yg kita langgar (sekiranya ekcidenla kan..).. banyak advantage yg boleh kita combine dgn insurance 1st party antaranya perlindungan cermin, perlindungan bencana alam.. insurans ni juga biasanya cover kemalangan, kehilangn, dll depends pd jenis insuran yg kita ambil..

kalau insurans 3rd party biasanya xcover kereta kita! hanya cover kereta yg kita langgar sahaja.. maksudnya kalau eksiden, kita langgar org... org 2 akan claim pakai insurans kita.. n kete kita repair pakai duit dr poket sendri... lagi satu insurans ni mmg xcover apa2 la pada kenderaan kita..tmasuk kecurian, cermin pecah dll..

smlm tanya member..dia amek insurans apa..katanya 1st party.. saya tanya cover cermin ke? erm..xpasti katanya..cover kecurian x? erm..xpasti katanya.. camnila budaya yg bahaya.. mmg skrg kita rs cam xpenting..hidupkan insuran sbb nak idupkan roadtax.. tp malang xberbau...sapa tau kan.. nti bila dah exciden or kete hilang..br sedar.. xcover sume 2...

kesian kat agen insurans kurnia td.. abis sy tanya mcm2..yela byk nak kene byr 2..
apa yg sy dpt dgn insuran sy ni adalah cover kemalngan dlm keadaan berlanggar, kerosakan mekanikal, haus atau lusuh (merujuk ps tayar kot?), dihempap pokok(selain bencana alam), kebakaran, letupan, kilat, pecah masuk, niat jahat (cam kene simbah cat dgn along kot), towing kete ditanggung hingga rm200 (kalau xde towing, laki sy leh tow sendri)... heheee pastu kalau kete kat wokshop insuran bg rm140/sehari masimum 10 hari.

2 dia...manis2 je sume janji 2 kan..esok kalau jadi pape..susah nak claim..aku cekik2 mr.kong ni!! huhuuu..so pada kwn2 sume...slamt meneliti insurans masing2 ye...sediakan payung sblm hujan :P


2 comments:

  1. keta mmg kena maik comprehensif..
    klul motor plak..
    brg panas cam yamaha 125z,yamaha lc,yamaha legenda n new honda model type n also honda ex5 mmg kena amik comprehensif.
    klu kriss,tak payahlah klu spare aprt byk n murah.
    ade insurance kamalangan saje cukuplah..

    ReplyDelete
  2. ye btol stuju sgt 2...
    tp geram gak nape kete2 lama yg stil tiptop cam kete honda sy ni susah nak dpt coverage comprehensif???

    ReplyDelete

ur comment is highly appreciate..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...