Pages

Tuesday, September 28, 2010

cara keluarkan KWSP bila pilih skim pencen

~KWSP~
perghhh.... tajuk dia xmo panjang lak kan...hahaha.. senang nti org google trus jumpa blog saya nih..trafik..trafik...ngeh3..

ok..tarik nafas..sila bc dlm loghat perak:
tujuan teman nak cite psl cara keluarkan kwsp ni psl teman rasa xlama lagi ramai kwn2 teman yg bakal menjadi ribuan segera [bukan JUTAWAN segera ye..] yela...teman sendiri pon dah nak masuk 3tahun kat UPSI ni..kira dah nak abis eddah la ni...pasni bebas..leh nikah lain..haahaa apekene mengena nih? mengong!

ok..sebelum kita sama2 sign surat dr JPA..pas2 sengeh xhengat sampai ke telinga...apa kata kita sama2 pelajari cara2 nak kuarkan KWSP..xla nti kita sesat dan xtentu arah memikirkan duit yg banyak menimbun-nimbum... yeke menimbun chor? FYI..kwsp yg kita n majikan carum selama ni bukanya bleh dikuarkan sume... jgn over excited sgt ye chor.. nti dapat sikit kecewa,kecik hati, bunuh diri..kakaka

kalau dari start keje mmg mike keje dgn gomen, maka pembahagiannya gini..caruman/bonus/dividen pekerja...mike ambil, manakala caruman/bonus/dividen yg kerajaan bagi 2...kerajaan simpan dan masukkan dlm KWAP (kumpulan Wang Amanah Pencen)

kalau penah keje swasta, semua yg mike carum + majikan carum termasuk bonus/dividen..mike boleh sapu.. maka sapa pnah keje dgn swasta $$$ banyakla....

dah faham?? sedeyla 2..budget ingat dapat sume..dapatla beli iphone 4 kan?? hahahaaaa..harapan jela.. teman pon intai2 gak iphone 4...xpe..xpe..syukur dgn apa yg ade... seterusnya kita tgok plak dokumen yg perlu ada:
- pastikan dah dpt surat pengesahan pencen dr JPA...
- bila dah dpt surat n dah sign..jgn trus p KWSP..iskh! gelojoh taw! download borang KAT SINI. baca btol2!! pastikan sume dokumen yg diperlukan telah disahkan dan dikepil bersama2.. no stapler please!
- dah lengkap borang..trusla merempit ke KWSP yg berhampiran.. nak pos pon boleh..cuma kalau mike p anto sendri...nampakla yg mike ni bersemangat nak dpt duit..hahahaha

dlm borang 2 ade tulis [make sure xde potongan kwsp dlm slip gaji] tp kawan teman kata boleh je anto dulu borangnya..kalau ade bakii kemudian hari boleh dikeluarkan...dasar xtau sabar la ni!!

anyway, tempoh proses borang ni pon makan dalam 3 bulan  1 bulan paling lama(teman silap bg info yg dlu 2.. bulan plak..adoiyai.thanks pd yg inform!!).. so pd kengkawan teman yg udah menggeletis nak menikah 2.. bleh tunangla after sign pencen.. pastu 6 bulan kemudian terus kawin.. psl duit KWSP kompem dah bley kuar!!!!
so GOOD LUCK sume.. 
SELAMAT MENJADI RIBUAN SEGERA!!!!!


saja saya buat entri ni..sbb kesian tgok kwn2 yg ikat perut dek kerna nak masuk minang awek terchenta..hahahaha


pss..pss xdpt iphone 4..blackberry +celcom prepaid pon cun jgk!! klik sini
kalo rase info ni sgt berguna..sila2 lah click iklan nuffnang teman... moga2 dptla lepas duit buat beli iphone 4..hahaa

6 comments:

  1. huhuhu...suami teman ni baru jer balik dr kwsp...huhu ktanya tak buleh nak submit pasal kwsp tak mau bayar lagi...sb nak byr dividen dulu....huhuhu..sedih je muke die teman nengok.....

    ReplyDelete
  2. yela..awal tahun ni dibekukan dlu ape2 proses pon..utk tujuan pengagihan dividen... rilek2 dlu..dlm bulan 2 g la ye...

    ReplyDelete
  3. sis, tq for this info. borang semua. i loikeeee... tapi kalau nak terus simpan dlm kwsp bleh tak? i dun think i'm a good financial person. duit ni bleh beranak ke mcm investment gak kan?
    -tien-

    ReplyDelete
  4. tien kalau nak terus simpan pon bleh..still akan dpt dividen mcm skrg..cuma bezanya kerajaan xkan carum dah untuk kita..

    other alternative adalah...u keluarkan then invest dlm ASB..dptlah div + bonus.. tp -ve asb ni..u sng nak kuarkan... sngla nak abiskan nantikan..hehehe

    ReplyDelete
  5. 3 bulan..lame benor tu.teman punye masuk seminggu je.:)alhamdulillah.

    ReplyDelete

ur comment is highly appreciate..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...