Monday, February 17, 2014

CARA - CARA MENYEKAT WEBSITE / BLOCK WEBSITE PADA BROWSER FIREFOX OR CHROME

Salam semua,

sejak akhir - akhir ni, banyak sgt isu penyalahgunaan gadget terutama di kalangan remaja mahupun kanak-kanak. nak halang anak2 guna gadget? rasanya itu bukan suatu jalan penyelesaian yang terbaik. gadget especially handphone dah mcm suatu keperluan skrg ni. sekolah pon kdg2 update even kat FB or whatsapp kan..

so hari ni nad nak share. 1 tips macam mana kita nak elakkan anak2 kita dr melayari laman web yang tak sepatutnya dilayari. iaitu dengan cara : BLOCK URL WEBSITE BERKENAAN.

ok nad share untuk both pengguna browser firefox dan chrome.
Untuk pengguna firefox:
korang boleh klik pada menu di browser korang. nampak dak TOOLS? 

kat bawah tools ade ADD-ons.. klik situ. 
 
lepas tu pegi kepada get add-ons. browse for blocksite, mcm kat bawah ni:
 terus, install n restartlah browser korang ye :)

selepas install.. klik tools > add-ons> EXTENSIONS

klik pada ADD untuk add kan url website yg korang nak block.sonang yo kan!!

-------------------------------------------------------
untuk pengguna chrome pulok:
pegi kat chrome webstore : https://chrome.google.com/webstore/category/apps?hl=en

cari apps : BLOCK SITE
install je.. lepas tu pegi pada chrome setting 


setup sama mcm firefox td. mudah saja bah.... hihi

Hope entry ni dapatla membantu mak-mak sekalian ye. zaman skrg ni memang mencabar. bukan stkt kene pantau anak depan mata. atas talian pon kene pantau!!

selain dari install apps untuk block site. mak-mak jugak disarankan untuk view web-history sekali - sekala. lepas dah view web history tu barulah kita tau web mende yang nak diblock. gitewww...

ok.. kalo korang ade cadangan tips ape lagi yg korang nak tau especially yg berkaitan dunia IT. just gimme a hit! komen je. nti insyaallah nad buatkan entrynya. 

sama-samala kita jd mak genius ye. bukan takat mak celik IT je... ye dak.... :)

till then,
nad
XOXO

No comments:

Post a Comment

ur comment is highly appreciate..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...