Pages

Tuesday, May 18, 2010

Panduan memilih susu anak

blogger-emoticon.blogspot.com
ibu2 sekalian sama2 kita timba ilmu ye!
end of this month, maira akan genap setahun.. sayang maira!! so as ibu mithali isi bakul angkat sendri yang prihatin terhadap proses tumbesaran anakandanya, saya telah menjalankan sedikit research atau lebih tepat lagi survey tentang kandungan nutrisi bagi beberapa jenama produk susu formula bayi.. apa yang saya tekankan setakat ini adalah kandungan DHA untuk setiap produk..kenapa DHA?? entah saya pon xsure.. sume org dok cite psl DHA dlm susu... saya tanya pakcik google..so pakcik google pon jawab mcm ni:

apa itu DHA (Asid Dokosaheksanoik)?
- ia adalah nutrien daripada keluarga asid lemak omega-3.
- DHA boleh didapati di dalam otak & ia menjadi nutrien yang sangat penting untuk anak kita.
- 25% daripada lemak terdapat dalam otak adalah DHA.
- fingsinya : membantu di dalam penghantaran maklumat di dalam otak.
- Selain daripada susu, DHA boleh didapati dalam = ikan seperti salmon, tenggiri, herring dan tuna.
- minyak ikan juga mengandungi beberapa peratus DHA.
- sekiranya anak tidak makan ikan yang secukupnya, pengambilan susu yang mengandungi DHA tinggi sangat penting untuk mengelakkan pengurangan tahap DHA di dalam otak anak kita.

ok.sekarang kita dah faham kenapa DHA pentingkan.. so xpayah cerita banyak, kita lihat senarai yang saya dah buat disebabkan kerajinan saya ini. senarai ni dari kandungan DHA tertinggi ke terendah :P


Nama susu -> kandungan DHA [harga susu]
  • Enfagrow A+ step 3 -> DHA = 35mg/100g powder [price = RM38.50/650g]
  • Nespray 123 -> DHA = 29mg/100g powder [price = RM22.99/1kg]
  • Excella Gold -> DHA = 29mg/100g powder [price = RM28.99/600g]
  • Friso Gold 3 -> DHA = 14.2mg/100g powder [price = RM47.90/900g]
  • Anmum Essential 3 ->DHA = 13.5mg/100g powder [price = RM22.90/650]
  • Mamil Gold -> DHA = 11mg/100g powder [price = RM29.99/650g]
  • Fernleaf -> DHA = 10mg/100g powder [price = RM19.90/1kg]
  • Progress Gold 3 -> DHA = 8.1mg/100g powder [price = RM49.90/900g]
  • Dumex Dugro 1-3 -> DHA = 8mg/100g powder [price = RM19.99/1kg]
  • Dutch Lady 123 -> DHA = 18mg/100g powder [price = RM20.99/1.1kg]
  • Sustagen 1+ ->DHA = 7.1mg/100g powder [price = RM25.99/650g]
harga2 ni terpulang pada pasaraya yang berdekatan dgn anda.. yang ni saya catat masa sy ke Grand union, Tanjung Malim (staff GrandU usha pelik je masa saya dok catat2 kat kertas...i don't care coz i'm not stealling anything!!)
saya nak ubah mentaliti segelintir parents yg suka show-off coz dia bagi anak dia minum susu mahal.. now u know what i mean?? so..pilihan sekarang terletak ditangan ibu2 bapak2 sekalian.. xsemestinya susu yang mahal 2 lebih baik dari susu murah. jangan mudah terpengaruh dengan iklan tv semata2.. semak kandungan nutrisi untuk perkembangan minda anak2 kita ye!! bukan kene tgok DHA sj..semak juga kandungan vitamen dan lain2 zat yang dibekalkan.. agar anak kita dapat yang terbaik.. selain dr itu... hati2 kalau nak tukar susu anak.. elakkan dari membeli tin besar, sebaliknya cuba dulu dengan tin kecil atau minta sample2 susu contohnya di link2 dibawah ni..
sample anmum
sample Dutch lady

pastikan anak2 xalergi dan xalami cirit birit mahupon sembelit...kadang2 xsume baby boleh minum susu samakan... so lepas ni fikir dulu sebelum beli :P one good practise for your baby is
"buy cheap diapers or used CD so that u could buy 1 nutritious milk for them!!!"
(susu baby memang mahal..nape xde subsidi mcm minyak ye...)


selamat membuat pilihan!!!
blogger-emoticon.blogspot.com**saya pon masih lagi mencuba beberapa sample yg saya dah dpt..after this i told u mcm mane nak buat ujian keserasian susu pada anak2... ok..tguuuu

18 comments:

  1. Nad, Hana minum susu snow tp takder dlm list pon...huawaaaaaaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. info yang bagus...tq...saya tgh cari susu yang sesuai tuk anak...sbb skg ni dia sangat susah nak makan....cdg nak bg susu berkhasiat lebih...skg duk bg dumex dugro....cdg nj bg mamil gold...tp tgk kat list tu...enfagow better

    -ad-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau awak mencari yg paling tinggi kandungan DHA?
      Mamil Learning TOTAL FORMULA1: DHA = 77mg / 100g powder

      Rujukan: http://www.dumex.com.my/products/Dumex_Mamil_Learning

      Delete
  3. K.ILAH..XJUMPA LA SNOW ARI 2..SOWI YEK..KALAU K.ILAH ADE INFO DHA DIA BRAPA..BGTAU LA NAD

    ReplyDelete
  4. hai AD!!
    hope info ni membantu..buat pilihan yang baik untuk anak2 kita!!

    ReplyDelete
  5. saya gune u punya study utk tunjukkn husband sy ye..skrg ank sy 9 bln n minum enfapro a+..ms die stahun i nk tuka ke nespray a+..study yg sgt membantu..hehe..tqqq..

    ReplyDelete
  6. cat...welcome!
    sama2 timba ilmu..kalau ilmu ni berguna lehla pakai untuk baby you tuu... selamat mencuba..chewahhh

    ReplyDelete
  7. SNOW Brand Step 2 (6 bulan - 3 tahun)

    DHA = 45mg/100g

    ReplyDelete
  8. dutch lady 123 ada 18mg per 100 g..napa bwah yek?

    ReplyDelete
  9. cube Nad google susu ilham...tengok macam bagus.tapi xtahu kandungan dha berapa..

    ReplyDelete
  10. mcm tak betul je info ni as per nutrition information anmum essential langkah 3 mengandungi71.6mg per 100g powder

    ReplyDelete
    Replies
    1. This post was in 2010. Mungkin nti ade masa sy akan cuba update.

      Delete
  11. Kebanyakan nuttrion yg dimasukan dalam susu fomula adalah dari jenis sentatik. Adakah badan anak kita boleh terima kandungan ini?

    ReplyDelete
  12. anak saya susah berak .. elok bg susu ape?

    ReplyDelete
  13. saya pula lebih beralih pada susu keluaran bumiputera, ada susu kambing dan ada susu lembu, mereka tambah baik dengan makanan sunnah, ruqyah dan doa syifa'...
    juga ada AHA dan DHA
    maklumat lanjut sila ke:
    http://www.assalam.com.my/?page=susu_bayi_islamik

    ReplyDelete
  14. Setuju.... beli buatan malaysia yg halalan toiba... selalunya susu yg berjenama penuh dengan racun tersembunyi (lemak trans).... kementrian pon ttup mata je.... mohon terasa...

    kierasakura.blogspot.my/2016/03/peratus-gula-dan-lemak-trans-dalam-susu.html?m=1

    ReplyDelete

ur comment is highly appreciate..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...